Astronómovia dnes otvorili dvere na Lomnickom štíte pre verejnosť

04.04.2009 Poprad

Lomnický štít 4. apríla (TASR) - Tatranskí astronómovia dnes otvorili dvere svojho pracoviska na Lomnickom štíte širokej verejnosti.
Pekné slnečné počasie a pozvánku astronómov na prvý zo šiestich tohtoročných Dní otvorených dverí, využilo 200 až 300 návštevníkov najvyššie položeného obývaného miesta na Slovensku.
\"Boli tu nielen Slováci, ale zaznamenali sme aj Kórejcov, Poliakov, Čechov, dokonca aj turistov z Thajwanu. Prekvapilo ma, že prišli ľudia, ktorí sa fundovane zaujímali o našu prácu. Potvrdzovali to otázky, ktoré nám kládli. Samozrejme sa pýtali aj na to, ako tu na štíte žijeme. Zaujímali sa o vybavenie observatória. Najviac ich upútal koronograf, \" povedal pre TASR Ľubomír Klocok, ktorý sa dnes venoval návštevníkom spoločne s Vojtechom Rušinom z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied vo Vysokých Tatrách. Dodal, že ďalší zo série Dní otvorených dverí bude 6. júna.
V priestoroch Astronomického ústavu v Starej Lesnej dnes pokračoval celosvetový vedecko-popularizačný projekt 100 hodín astronómie, ktorý sa začal 2. apríla a potrvá do nedele 5. apríla.
 

Vyberte región